Kaj in zakaj so zobni mostiček

Kaj so to zobni mostički? To je zobna rekonstrukcija, ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Imenujemo ga tudi fiksni protetični nadomestek.

Kako je zobni mostiček sestavljen? Sestavljen je iz vsaj dveh zobnih prevlek. Potreben je tudi dober in čvrst nosilec na obeh straneh zobne vrzeli. Nosilec oziroma zob, ki ga predstavlja mora biti živ in zdrav, brez napak. V drugem primeru je lahko tudi zobni vsadek oziroma implantat. Dlesen mora biti bledo rožnata ter čvrsto pritrjena na zob.

Če izgubimo zob ali več zobov lahko pride, do veliko različnih nepravilnosti v naši ustni votlini. Lahko pride do zmanjšanja žvečne površine, zobje se lahko pričnejo nagibati v zobno vrzel, izraščanje zob nasprotnega zobnega loka v vrzel… Posledica takih napak je težje čiščenje zob, zastajanje ostankov hrane, večja je verjetnost pojava zobne gnilobe, obolenje zobnih tkiv,…

Kaj so njegove naloge? Zobni mostiček ohrani žvečno funkcijo, podpira tkiva ustnic in lic, poveča razumljivost govora ter ohranja tudi naraven izgled obraza.

zobni mostiček

Kdaj se ljudje navadno odločajo za zobni mostiček? Navadno se zanj odločijo ljudje, ki bi radi popravili svoj izgled zob, ponovno normalno žvečili, popravili okvare čeljustnih sklepov, da bi preprečili nagibanje zob okrog vrzeli, da bi ohranili narave izgled ter preprečili še dodatno izgubo zob okoli vrzeli.

Vas zanima kako zobozdravnik izdela zobni mostiček? Najprej je potrebno zobne nosilce (zdrave sosednje zobe ali implantate) dobro obrusiti, nato zobozdravnik odtisne z odtisno maso, za tem je potrebno zobe zaščititi pred vplivi iz ustne votline. Sledi izdelovanje zobne krone ter preverjanje ustreznosti ogrodja. Sledi še zadnja faza pred pritrditvijo, preverjanje ugriza. Če se vse ujema sledi glaziranje in cementiranje zobnega mostička na zobe.

Bi tudi vi radi zobni mostiček Na spletni strani ordinacije Doktor 1A si lahko preberete še veliko več informacij ter po želji pošljete povpraševanje ter si priskrbite brezplačen pregled.

Zobni mostiček lahko tudi vam odpravi težave ter popravi nasmeh.