Kako riješiti bolove u želudcu

Bilo da imate stomačne tegobe vezane za vašu probavu, ili zbog nervoze koju osjećate na poslu ili u školi, postoji nekoliko razli.itih načina na koje možete da ih se riješite. Ukoliko i vas muče bolovi u želudcu više informacija – smrekovit.net, a mi vam u nastavku donosimo neke od savjeta za manje boljke i probleme.

bolovi u želudcu bolovi

Kao prvo, potrebno je da napomenemo da postoje razni uzroci kada su u pitanju bolovi u želudcu te će tretiranje ovih bolova zavisiti od samog uzroka. Ukoliko niste sigurni koji je tačno vaš uzrok boli, ni kako ga tačno odrediti, preporučujemo vam odlazak liječniku ukoliko vaši simptomi nastave nakon nekoliko dana.

Jedan od najčešćih uzroka kada su u pitanju bolovi u želudcu jeste upravo ishrana. Ovdje uzroci mogu biti razni, od blage alergije na hranu, do prepunog želudca, do čira na želudcu koji je odlučio da vam “uljepša” vaš dan.

Ukoliko je razlog vaše boli prepun želudac, vaša bol bi trebala početi jenjavati kroz nekoliko sati, naš savjet jeste da pokušate sa nekim gaziranim pićem koje će pomoći vašem stomaku u procesu varenja, te time olakšati u manjoj mjeri vaše tegobe. Pokušajte naravno ne pretjerati sa ovim pićima kako ne biste postigli kontra efekat.

Ukoliko su bolovi u želudcu uzrokovani čirom, vaše tegobe mogu potrajati čak i nekoliko dana. Ukoliko vaša bol postane jaka do te mjere da ometa vaše svakodnevne aktivnosti, preporučujemo vam hitan odlazak liječniku koji će odrediti najbolju moguću terapiju za vaš problem. Što se tiče preparata koji možete da koristite kod kuće, najčešće se ovaj problem rješava laganijom hranom i pojedinim mastima sigurnim za unutrašnju uporabu kao i lijekovima koje preporuče u ljekarni.

Nadamo se da smo vam ovime dali dovoljno informacija o tome kako postupiti u ovih nekoliko situacija kada vas muče bolovi u želudcu te kada je vrijeme za posjetu liječniku.