Bolovi i nelagodnost u želudcu

bolovi u želudcu - 300

Upala želudčane sluznice, se kod oboljelih osoba često pokazuje kao nelagoda u gornji i srednji predijeli trbuha. Najintenzivniji bolovi se javljaju u gornjem lijevom dijelu želudca, a ponekad se šire i prema leđima. Bolovi u želudcu često prate osjećaj nadutosti i povraćanja. Izbačeni sadržaj kod povraćanja je značajnog izgleda, što se iskazuje u žutoj ili zelenoj boji, a može biti čak i proziran. Kod težeg gastritisa pojavi se snažna bol u želudcu, a u povraćenom materijalu možemo vidjeti prisutnost krvi. Prati nas osjećaj otežanog disanja i osjećamo  bolove u grudima. Mnogi ljudi imaju dobra iskustva sa konzumiranjem Smrekovit kapsula, čiji je sastav ljekovita smrekina smola.

Kronični gastritis

Mnogih bolovi u želudcu mogu biti uzrokovani zbog kronične upale želučane sluznice. Poznajemo različite tipove gastritisa, koje se dijele na:

Tip A predstavlja autoimuni oblik kroničnog gastritisa, gdje vlastita antitijela napadaju stanice želučane sluznice. Uzrok autoimune reakcije nije poznat, ali je češći kod osoba koje već boluju od drugih autoimunih bolesti.

Tip B je povezan s bakterijom Helicobacter pylori, jednim od najuspješnijih ljudskih patogena. Infekcija ovom bakterijom može uzrokovati kroničnu upalu želučane sluznice, želučane čireve te povećati rizik za nastanak raka na želudcu.

Tip uključuje uporabu ne steroidnih protuupalnih lijekova, poput aspirina i ibuprofena, koji mogu iritirati želudčanu sluznicu i izazvati čireve, zbog kojih osijetimo bolove u želudcu. Također, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i izloženost žučnom refluksu, mogu uzrokovati slične probleme.

Alergije na hranu i stres

Alergije na hranu također dovode do bolovanja od gastritisa, koji napreduje do upale želudčane sluznice. Bolovi u želudcu nastaju reakcijom imunološkog sustava na tvari u hrani, često mliječnim proteinima ili komponentama lijekova. Stres može samo pojačati oboljenje, što rezultira povećanim izlučivanjem kiseline u želucu.

Bolovi u želudcu mogu biti uzrokovani različitim faktorima, ali se može sa prepoznavanje uzroka, pravilnim liječenjem i disciplinom svakog oboljelog pojedinca, značajno poboljšati kvalitetu života oboljelih.