Točna ura

Točna uraDandanes se ura nosi zato, ker smo v obdobju, ko vsi pravijo da čas je denar in točna ura je eden glavnih pripomočkov poleg tega pa tudi modni dodatek. Veliko zanimivosti otočnem času si lahko preberete na http://tocnaura.si.

Ženske so skozi čas vplivale na spremembe tako v družbi kot v modi in pomembno so vplivale na razvoj ur. Prva ženska ura je bila narejena za okras in kot modni dodatek, sporočala je predvsem statusni položaj ženske in ni bila točna ura. Z razvojem urnih mehanizmov pa je postajala vedno bolj točna ura. Zgodovina kaže, da je bila ura prvotno namenjena ženskam in moški so jo sprejeli šele po prvi svetovni vojni, pred tem so uporabljali žepno uro, ki je bila točna ura, saj ni bila namenjena samo za okras, tako kot ženska.
V 20. stoletju so se ženske končno osvobodile, s tem pa povzročile eksplozijo kreativnosti v oblikovanju in modi ter umetnosti. V tem času zapestna ura postane vsepovsod prisotna in nove možnosti omogočijo razvoj novih stilov, dodatnih funkcij ter natančnosti, postane točna ura za ženske. Dandanes imamo na tržišču ogromno ženskih ur, od mehanskih, kvarčnih do okrašenih z diamanti, ekstravagantne, preproste ali moške, vse izražajo okus in stil ženske, ki jo je izbrala.

Za moškega je točna ura ponavadi edini kos nakita poleg poročnega prstana, če ga ima in nosi. Z njo izraža svoj status, slog, osebnost in posluh za estetiko. Moški so po naravi bolj praktični, zato izberejo preprosto uro in pazijo na finančni okvir. Pri svoji uri ceni tehnične detajle, nosi pa športne, modne, večje in bolj vpadljive ure kot ženske.

Pri moških urah je zelo pomemben pas ure, saj je praktičen in tudi okrasni. Kovinski pas za uro je najmanj občutljiv za zunanje vplive, bolj vzdržljiv  in ponavadi  izdelan iz zlata, titana, platine ali nerjavečega jekla. Usnjen pas pa je občutljiv na vodo, prah, parfum in svetlobo, zato potrebuje hitrejšo menjavo, je pa zato lahek in koži prijazen.