Odkup aluminija vam lahko prinese nekaj dodatnega denarja

Aluminij je element, ki se ga uporablja na različnih področjih, odpadni aluminij lahko najdemo tako v gospodinjstvu kot v avtomobilski, letalski itd. industriji. Ko se ga nam nabere veliko, ga lahko odpeljemo na odkup in tako zaslužimo še nekaj denarja. Koliko je potrebno odšteti za nakup aluminija je odvisno od več dejavnikov, zato vam enotne cene ne moremo podati – o tem se raje pozanimajte pri posameznih odkupovalcih.

odkup aluminija

Aluminij se uporablja na številnih področjih.

Lastnosti aluminija

Aluminij ima značilno srebrno barvo. Znan je kot izredno odporen material proti koroziji in je enostaven za obdelavo in oblikovanje. Ker je nemagneten in se ne iskri, je varen za uporabo tudi v nevarnih, tj. eksplozivnih okoljih. Aluminij kot samostojna snov ni pretirano uporaben, njegove dobre lastnosti se pokažejo šele v kombinaciji z drugimi elementi, kot so silicij, magnezij in baker. Te zlitine so lahke, hkrati pa zelo trpežne. Aluminij je tudi dober prevodnik električne napetosti, zato se ga uporablja kot enega ključnih elementov pri postavitvi električnih daljnovodov. Aluminij se da 100 % reciklirati, pri čemer ne izgubi svojih dobrih lastnosti. Odkup aluminija se vam torej zelo splača, saj se boste s tem doma znebili nepotrebne navlake, poskrbeli za čistejše okolje in hkrati zaslužili še nekaj dodatnega denarja. Super, kajne?

odkup aluminija

Tudi pločevinke vsebujejo aluminij.

Kje vse najdemo aluminij

Aluminij najdemo v gospodinjstvu, letalstvu, gradbeništvu in še kje. Tukaj vam bomo na kratko opisali stvari, ki jih imate gotovo doma in vsebujejo aluminij. Preverite in zagotovo boste našli kar nekaj teh stvari, ki jih lahko odpeljete na odkup aluminija.

Deli avtomobila. Platišča, obloge avta in bloki motorja so elementi, kjer boste našli aluminij. Če te odpadke odvržete nekam v naravo, s tem zelo škodujete okolju, saj aluminij za svojo popolno razgradnjo potrebuje več kot 100 let. Bolje je, da se odločite za odkup aluminija in tako naredite nekaj dobrega zase in za okolje – okolje bo ostalo čisto za prihodnje generacije, vi pa boste zaslužili nekaj denarja. Vsake toliko poglejte po svoji delavnici, zberite na kup vse aluminijaste dele in jih peljite na odkup aluminija!
Pločevinke hrane in pijače. Pločevinke različnih pijač in konzervirane hrane imamo gotovo vsi doma. To so najlažji ostanki aluminija, primernega za recikliranje. Pločevinke enostavno sperite, izvlecite jezičke in jih zdrobite, potem pa jih dostavite na odkup. Na odkup aluminija lahko pripeljete tudi pločevinke, ki jih običajno mečete med embalažo. Če se vam torej ne da reciklirati, zberite vse pločevinke in jih peljite na odkup ter zaslužite nekaj denarja.
Žlebovi in drugi gradbeni odpadki. Vsak, ki je že kdaj gradil hiši ve, da med tem delom nastane kar nekaj odpadkov, med drugim tudi takih, ki vsebujejo aluminij. Namesto, da te elemente zavržete, jih odpeljite na odkup aluminija. S tem poskrbite, da se aluminij pripravi za ponovno uporabo in se zmanjša potreba po pridobivanju novega aluminija.
Okvirji oken in vrat. Tudi to so aluminijasti ostanki, primerni za recikliranje. Če ste torej ravno menjali okna ali vrata, je to prava priložnost za hiter zaslužek. Za še višjo ceno vam svetujemo, da predhodno iz okvirjev ostranite vse, kar ni aluminij.
Aluminijev kalup. Najdete ga v rešetkah, podstavkih za drogove in še v nekaterih drugih predmetih.
Kosi zunanjega pohištva. Tudi ležalnik, stol ali miza vsebujejo dele aluminija. Podobno kot pri oknih in vratih boste tudi tu višjo ceno iztržili, če boste predhodno odstranili vse, kar ni aluminij.
Žica. Večina kablov in žic je resda iz bakra, a včasih se najde tudi aluminij – prepoznali ga boste po srebrni barvi in po tem, da ne bo namagneteno.
»Umazan« aluminij. Gre za dele, iz katerih niste mogli odstraniti vseh nealuminijastih delov. Cena takih elementov bo zaradi težjega postopka čiščenja sicer nekoliko nižja, kot če bi prinesli čist aluminij, a vseeno je to bolje kot nič. Umazan aluminij torej ne pomeni, da je snov prekrita z umazanijo, ampak da je aluminij zlit še z neko drugo snovjo, ki je sami niste mogli ločiti.

odkup aluminija

Ko se ležalnik pokvari, ga ne shranjujte doma; odnesite ga na odkup aluminija.

Odkup aluminija in cena

Da reciklaža aluminija poteka tako kot mora, mora biti osebje strokovno podkovano in usposobljeno. Pri večjih količinah odpadnega aluminija je potrebna tudi posebna oprema, ki omogoča visoko nosilnost odvoznih strojev in varnost pri delu. Za odkup aluminija in njegov odvoz so potrebni tudi pripomočki za ustrezno nalaganje tega na vozilo. Odkup aluminija je vsekakor dobra odločitev iz več razlogov. S tem varujete in skrbite za čisto okolje, znebite se nepotreben navlake okoli doma in, kar je morda najpomembnejše, hitro in enostavno zaslužite še nekaj denarja.

Verjetno pa vas na koncu zanima tudi cena odkupa aluminija. Žal enotne cene za odkup aluminija ni, saj je ta odvisna od več dejavnikov, kot na primer čistosti snovi, morebitnih primesi, velikosti snovi itd. Za konkretno cene se boste z odkupovalcem dogovorili, ko bo ta opravil ogled vaših odpadnih snovi.

Odkup aluminija je odlična izbira za vse, ki jim je mar za okolje in ki se želijo znebiti navlake okoli doma (kar priznajte, da je tega iz leta v leto več okoli vaše hiše). Zakaj ne bi naredili nekaj dobrega in odpeljali aluminij na odkup, kjer se ga bo predelalo za ponovno uporabo, vi pa boste za svoje početje dobili še nekaj denarja?