Nakup domene in VPS gostovanje

Svetovni splet ponuja ogromno poslovnih priložnosti in oglaševanje vašega posla ali storitev prek spletne strani ima definitivno ogromno prednosti. Pred postavitvijo spletne strani pa je potrebno registrirati domeno in zakupiti gostovanje.

Nakup domene je dokaj enostaven proces, če že imate ime spletne strani, poskrbite, da ime domene že ni zasedeno in že ste pripravljeni na postavitev spletne strani. Domeno pa lahko zakupite tudi z namenom služenja denarja, če izberete pravo ime, ki je prosto, lahko že z minimalnim vložkom tega nekajkrat povečate. Če je ime domene zanimivo za kupca, bo ta najverjetneje pripravljen zanjo odšteti kar zajeten kup denarja, seveda pa tu ne gre brez načrtovanja in občutka za prihodnost.

Nakup domene ni enkraten strošek, saj jo je treba plačevati vsakoletno, domeno lahko zakupimo tudi za več let, a strošek ob tem naraste.

Nakup domene

Pred postavitvijo spletne strani pa je kljub temu, da že imate zakupljeno domeno, potrebno zakupiti tudi strežnik. Na strežnik nato vežete ime domene in postavite spletno stran. Obstaja več oblik gostovanja in sicer VPS gostovanje, reseller gostovanje ter DNS gostovanje. V tem članku se bom osredotočil predvsem na VPS gostovanje.

VPS je angleška kratica za Virtual private server. Pri tem načinu najamemo virtualni strežnik, z njim pa upravljamo sami, tak način je primeren predvsem za napredne uporabnike, ki že imajo nekaj izkušenj. S tem strežnikom lahko upravljamo sami, omogoča pa nam namestitev raznoraznih aplikacij in razširitev. Prednosti VPS strežnika je kar nekaj, največja pa je prav gotovo ta, da vam omogoča veliko več svobode in nadzora.