Kriteriji odabira vanjskih podnih obloga

Kada su u pitanj vanjske podne obloge, njihov odabir vam ponekad može oduzeti dosta vremena. Neki od nas nisu ni sigurni kakve vanjske podne obloge, te na šta tačno trebamo obratiti pažnju prilikom same nabavke i kupovine. U nastavku vam donosimo nekoliko bitnih savjeta koji bi vam mogli koristiti prilikom nabavke vanjskih obloga.

vanjske-podne-obloge-pod

Težina održavanja – Iako se za neke podne obloge za čišćenje može koristiti samo voda i metla, postoje određene podne obloge kao što su one koje se redaju poput cigli. Vremenom se u ovim sitnim procjepima stvara korov koji uporno raste, te ga je potrebno stalno čistiti kako bi vaša podloga izgledala uredno. Ukoliko odaberete podne obloge koje su većih dimenzija ili koje se redaju tako da između njih nema procjepa, šanse za pojavu korova su manje.

Boja – Iako vam ovo možda ne bi palo odmah na pamet, kada su u pitanju vanjske podne obloge, boja je itekako važna stvar. Ukoliko ne planirate da u skorije vrijeme ponovno mijenjate podne obloge, pokušajte odabrati neku boju na kojoj se neće vidjeti da blijedi. Činjenica je da na našem podnevlju imamo dosta sunčanih dana, te će svaka vanjska podna obloga vremenom počti da blijedi, no u samom startu možete odabradi oblogu u boji na kojoj se taj efekat neće toliko primijetiti.

Izdržljivost – Iako je većina vanjskih podnih obloga napravljena da bude izdržljiva, nije svaka obloga jednake izdržljivosti. Ukoliko vam je potrebna obloga koju ćete koristiti za svoj prilaz, ili ispred garaže, tada odaberite onu oblogu koja može izdržati težinu automobila, u suprotnom, i tanje i manje izdržljive obloge su prihvatljive. Ukoliko pak odaberete podlogu koja ne može izdržati težinu vašeg automobila, od samog početka početi ćete primjećivati pukovine na istoj, a kasnije može doći i do izvlačenja samih komada podloge iz ležišta. Odaberite podlogu s obzirom na to kako će se koristiti.