Tepihi za avto so odlična zaščita notranjosti vašega vozila

V našem vozilu se moramo počutiti prijetno in udobno, zato mora vsak kos dodatne opreme dobro služiti svojemu namenu. Sicer tepihi za avto niso nujni za delovanje avtomobila, imajo pa velik pomen za enostavno in udobno čiščenje ter vzdrževanje potniške kabine. Tepihi za avto notranjost vozila zaščitijo pred mehanskimi poškodbami, mokroto in vlago. Namestimo jih pred sedeže, kjer potem preprečujejo, da bi z umazanijo s čevljev onesnažili celotno vozilo. Tepihe za avto lahko tudi enostavno odstranimo in očistimo.

Izbira preprog za avto je široka

Ob nakupu novega avtomobila so vam z doplačilom na voljo originalni tepihi, velika pa je izbira tudi najrazličnejših tipskih tepihov priznanih proizvajalcev. Te preproge za avto so izdelane za vsak model in znamko vozila posebej, zato se bodo odlično prilegali notranjosti vašega vozila.

Ko izbirate novo preprogo za vaše vozilo, je dobro, da že na začetku določite, kakšen tip opreme želite. Vprašati se morate torej:

 • katero kategorijo tepihov potrebujete?
 • potrebujete predpražnik?
 • želite gumi tepihe z visokim robom?
 • ali želite tekstilno preprogo?

Materiali preprog za vozila so lahko različni, od gume, PVC, EVA pene, poliestra, tekstila, umetne mase, umetnega usnja, lateksa, do gume s tkaninskim vložkom in papirja.

Na voljo vam je tudi široka paleta barv – izbirate lahko med črno, bež, antracit, grafit, modro, rdečo in belo.

Tepihi za avto se lahko namestijo spredaj (levo in/ali desno), zadaj (levo in/ali desno) in v prtljažniku.

Izbirate lahko med različnimi materiali in barvami

Preproge so izdelane iz različnih materialov

Poznamo več vrst preprog za vozila, najbolj pa se razlikujejo glede na material, iz katerega so izdelane:

 • Tekstilne

Ti tepihi za avto se lahko zelo natančno prilegajo mestu, kjer jih namestimo. Sodijo med zelo kakovostno opremo, saj so zelo preprosti za čiščenje in vzdrževanje, lahko so narejeni po meri ter so  dodatno opremljeni z varnostnimi čepi. Najpogosteje so izdelani iz 100 % polipropilena, kar zagotavlja trpežnost, mehkobo in dobro zadrževanje tekočine. Tekstilne preproge za vozila čistimo s sesalnikom, če pa so madeži bolj trdovratni, jih očistimo s primernim detergentom in vodo. Tekstilni tepihi za avto zaradi pritrjenih učinkovitih varnostnih čepkov ne drsijo in se ne premikajo, kar zagotavlja tudi večjo varnost pri vožnji.

 • Gumijaste

Gumi tepihi za avto vas s svojo kakovostjo in prednostmi zagotovo ne bodo razočarali. So zelo vsestranski, vzdržljivi in enostavni za vzdrževanje. Optimalno zaščito vam nudijo tako pozimi kot poleti, imajo pa tudi zelo dolgo dobo uporabnosti. Tepihi iz gume so izdelani iz trpežnega materiala, praktični pa so tudi zaradi tega, ker ne vpijajo mokrote. So tudi zelo estetsko privlačni, saj guma omogoča različne dizajne, ki se prilegajo notranjosti vsakega avtomobila. Možno je izbirati med vrsto barv in vzorcev, s tem pa avtu lahko dodate eleganco.

Gumi tepihi se zlahka odstranijo iz vozila, saj so na dno pritrjeni s posebnimi proti-drsnimi čepi, ki zagotavljajo dobro pričvrščenost tepiha pod nogami voznika in sopotnikov. Pred čiščenjem jih je priporočljivo stresti, da z njih odpade nabrana umazanija, manjše delce pa enostavno posesate s sesalcem. Lahko jih čistite tudi z neagresivnimi čistili in vodo ter jih na koncu osušite. Gumi tepihi se ne gubajo ali zvijajo, saj nekoliko dvignjen rob predpražnika zagotavlja dodatno zaščito tal pred razlivanjem tekočin in drsenjem umazanije. Na trgu je veliko kakovostnih gumijastih tepihov, izdelanih iz neškodljivih materialov, ki ne oddajajo neprijetnih vonjav ter se ponašajo z izredno vzdržljivostjo.

Gumijasti tepihi za avto vas zagotovo ne bodo razočarali

 • Tipske gumijaste preproge za prtljažnik

Gumijasti tepih lahko namestite tudi v prtljažnik in ga na ta način dodatno zaščitite. Še posebej primerna je zaščita s preprogo v primeru, da v prtljažniku pogosto prevažate hišnega ljubljenčka, saj lahko s preproge enostavno očistite dlake in ostalo umazanijo.

 • Iz ostalih materialov (npr. aluminijasti)

Značilnosti kakovostnih preprog za avto

 Pri izbiri preproge za avto je pomembno, da izbirate kakovostne proizvajalce, zato je najboljše, da se obrnete na priznane prodajalne. Kakovostni tepihi za avto imajo nekaj ključnih karakteristik, zato bodite pozorni, da je vaš izbran tepih:

 • učinkovita zaščita pred umazanijo in vlago
 • primeren za suho in mokro čiščenje
 • izpopolnjen z inovativnim dizajnom, ki omogoča odtekanje vode
 • trpežen in prijeten za uporabo
 • tudi po večkratnem čiščenju videti kot nov
 • poskrbi za privlačen videz

Vzdrževanje

Za čiščenje preprog se lahko poslužujete mokrega ali suhega načina čiščenja. Mokro poteka s pomočjo visokotlačnega čistilca, čiščenje pa poteka le nekaj minut. Umazanija se spere, posuši in preproga je videti kot nova.

Za suho čiščenje se lahko uporabi kar namensko čistilo za čiščenje preprog. Pri tem upoštevajte priložena navodila, čistilo nanesite na površino, počakajte, nato pa umazanijo s krpo preprosto kar obrišite s preproge. Tako bo preproga čista v nekaj minutah brez uporabe vode.

Preproge lahko vzdržujete z mokrim ali suhim čiščenjem

Tepihi za avto so torej nepogrešljiv del dodatne opreme za vaše vozilo. Verjetno si želite, da bi bila notranjost vašega avta urejena in čista ter da se boste v vožnji počutili udobno in sproščeno. Če v avto dodate ustrezno preprogo, boste poskrbeli za red in čistočo, primerno vzdrževanje ter navsezadnje s tem tudi večjo vrednost vašega avtomobila.