Veste kaj je radarska slika padavin in vremenska slika?

Morda ste še pred kratkim poslušali poročila o vremenu za naslednje dni, se le te lahko izkažejo za nerelevantna, kajti napoved se lahko zelo hitro obrne in spremeni. Verjetno se vsi strinjamo, da je to dokaj navadno, ker je napovedovanje vremena zelo težko predvidljivo. Ne glede na to, da je tehnologija zelo napredna, je napoved vremena zaradi določenih procesov, ki se odvijejo v atmosferi, dokaj omejena.

Radarska slika padavin in vremenska slika omogočata bolj natančen vpogled v trenutno stanje vremena. Hkrati pa omogoča bolj zanesljivo informacijo o prihajajočem vremenu.

Vremenska napoved je znanost, ki se ukvarja s proučevanjem sprememb v atmosferi in stanja za prihodnji čas in kraj oziroma lokacijo. Zgodovina napovedovanja vremena seže globoko v preteklost, kajti ljudje se že od nekdaj zavedamo pomembnosti natančnega napovedovanja vremena.

radarska slika padavin

Kako pa napovedovanje poteka?

Ključno je, da se zbere čim večje število podatkov o trenutnem stanju atmosfere. Atmosfera ja velik povezan sistem, ki obdaja planet Zemljo. Je plinska plast, kar pomeni, da je glavni element atmosfere prav zrak, ki pa se s spreminjanjem nadmorske višine spreminja. In prav zaradi tega je napovedovanje dokaj težko.

Za čim natančnejšo napoved vremena je zato ključno, da se zbere čim večje število podatkov o temperaturi, vlagi in vetru. Razumevanje vseh teh pojavov še vedno ni stoodstotno, zato je natančnost napovedanega stanja manjša v kolikor se veča območje za katerega se vreme napoveduje.

Radarska slika padavin, vremenska slika, ni nikoli starejša kot 20 minut. Radar, ki opravlja meritve, zbira podatke vsakih 10 minut. Proces zbiranja pa traja približno 5 minut. Zato je vremenska slika vedno posodobljena.