Plonklistki niso nič neobičajnega

Medtem, ko v marsikateri državi plonklistki v času srednje šole in študija niso v uporabi, so pri nas nekaj povsem običajnega in vsakdanjega. Če bi vas s plonklistki dobili v Angliji ali Ameriki, ne bi zgolj padli testa ali izpita – sledile bi tudi hujše sankcije, včasih celo izključitev. Zakaj? Ker so pri njih plonklistkidejansko tretirani kot huda napaka in kot goljufanje. Pomenijo, da ste goljuf in torej neetični. In za take vas imajo ne le profesorji in vodstvo šole oziroma fakultete, temveč tudi sošolci. Če izvedo, da si pomagate s plonklistki, so zgroženi.

Pri nas pa ni ravno tako. Če vas dobijo s plonklistki, vam je žal edino tega, da so vas dobili. Ne obremenjujete se s tem, da vas imajo za goljufa. Sošolci se ne zgražajo. Starši se ne zgražajo in najpogosteje jih o vašem goljufanju nihče ne obvesti. Niti vam niti staršem ni potrebno na razgovor k vodstvu šole ali fakultete. In seveda zaradi plonkanje niti izključeni niste. Greste pač še enkrat na izpit oziroma popravljate kontrolko, pa je.

Seveda je težko razumeti, zakaj je tako – zakaj je goljufanje tako sprejemljivo in zakaj se ob plonkanju nihče ne sprašuje o svoji morali. Je pa res, da je težko obsojati nekofa, ki si pomaga s plonkanjem pri testu, ko vsi vemo, da marsikdo preplonka tudi celo diplomsko, magistrsko ali doktorsko nalogo.