Nasveti za potice

Nasveti za poticeNasveti za potice so: Koliko časa shaja? Kakšna morata biti testo in nadev? Kakšen kvas lahko uporabite?

Potice morajo shajati v pokriti posodi, saj ta zadržuje toploto in vlago. Dovolj vzhajanja je takrat, ko testo naraste za enkratno količino. Temperatura mora biti enaka z okolico. Vzhajanje potice nikakor ne smete imeti na topli peči ali radiatorju, saj je ne boste mogli razvaljati, ker bo lepljiva.

Testo potice zamesite tako, da vzhajan kvasac zlijete k pogreti in presejani moki, dodajte mleko v katerega ste prej raztopili žvrkljana jajca, sladkor in sol. Potem testo še enkrat premešajte in pustite, da shaja.

Nadev za potice ne sme imeti preveč vlažnega testa ali nadeva, saj zaradi tega lahko nastanejo luknje. V primeru, ko testo ne more več vpiti vlage iz nadeva. Danes se raje izognite dodajanju snegu iz beljaka, saj se med vzhajanjem spremeni v tekočino. Pri nadevu raje uporabite celota jajca.

Kvas mora biti mehak in svežega okusa in ne uporabite starega kvasa. Ker je plesniv in neprijetnega vonja seveda takšen kvas je zato manj uporaben, če ne verjamete naredi preizkus. V lonček daste košček sladkorja, nekaj kvasa in 3 žlice mleka. Če se bo kvas dvignil, po 10 minutah pomeni, da je neuporaben.