Prednosti, ki jih zagotavlja bela zalivka

Če si želite zamenjati črno amalgamsko zalivko, obiščite https://luxdental.si/bela-zalivka-plomba/.

Bela zalivka je estetski nadomestek. Veliko ljudi se odloči zanjo zaradi tega, ker je barvno prilagodljiva. Narejena je iz organske smole, ta pa je sestavljena in plastičnih delcev in anorganskih polnil. Ti se zlepijo s površino zoba.

bela zalivka

Z zalivkami zobozdravnik poskuša rešiti oziroma prepreči širjenje kariesa. Če tega ne bi preprečili, bi lahko karies prišel do živca, s tem pa bi nastali večji in resnejši problemi. Zobozdravnik očisti karies in na zob naredi zalivko. Črna ali amalgamska zalivka se v sodobnem času skoraj ne uporablja več.

Karies povzročajo bakterije. Te bakterije tvorijo kisline, ki razjedajo sklenino. Sklenina je zelo trda, zato je proces počasen. Ko se proces začne širiti v dentinsko plast, pa se začne karies širiti zelo hitro. Ko doseže pulp, ki se nahaja v sredini zoba, kar pa je zelo boleče. V pulpi se nahajajo žilice in živci.

Karies prepoznamo tako, da se barva sklenine obarva temno ali rjavkasto. Ko se karies šele razvija še ne povzroča bolečine, kasneje pa se pojavi občutljivost na hladno, sladko in kislo hrano. Ko zobozdravnik karies odstrani se na zobu izdela bela zalivka.

Nastanek kariesa preprečujemo z redno in dobro ustno higieno, s kater odstranjujemo obloge, ki so gojišče za nastanek bakterij. Potrebno je očistiti tudi medzobne prostore, za katere se poleg raznih pripomočkov priporoča uporaba ustne vode z 0,05% natrijevega fluorida in 0,05% klorheksidina.

Slabost je ta, da ima bela zalivka krajšo življenjsko dobo kot amalgamska, saj se bel material pri strjevanju krči, amaplgam pa se širi. Ne zahteva pa tako obsežne preparacije kot amalgamska. Veže se  z zobovino in kemično. Če je zalivka večja, se lahko izdela protetični nadomestek, ki ga naredi zobotehnik, zobozdravnik pa ga cementira na zob.

Ob pojavu kariesa hitro poiščite pomoč zobozdravnika in ga odpravite brez večjih težav in bolečin.